Het Paleo dieet; Gezond of niet?

Paleo is een dieet, of een levenswijze (zoals de paleo aanhangers dat liever zelf noemen), dat is afgeleid uit het paleolithicum. Bij dit dieet eet je zoals onze voorouders ook aten. Moderne voeding, zoals granen, zuivelproducten en peulvruchten worden vermeden, want deze producten zouden ons ziek maken. Het idee van het paleo dieet is dus dat het leidt tot een lang en gezond leven. Het klinkt allemaal best wel aannemelijk, maar klopt deze informatie ook? Wij zochten het uit!

Binnen het paleo dieet ben je niet verplicht om je aan een bepaald voedingsschema of bepaald aantal kilocalorieën te houden. Dit is grotendeels vrij in te vullen. Wel worden bepaalde dingen aangeraden.
Zo wordt in het boek “De Paleo Revolutie” geschreven om dagelijks ten minste 100 tot 150 gram vleesproducten te consumeren. Daar rekenen zij ook rood vlees, vis en schelp- en schaaldieren bij.
Volgens het WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is rood vlees waarschijnlijk kankerverwekkend. Het International Agency for Research on Cancer (IARC) , dat hoort bij het WHO, heeft rood vlees daarom in de lijst van waarschijnlijk kankerverwekkende producten geplaatst (groep 2A: Waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen) [4][5].
Bewerkt vlees staat zelfs in de lijst van kankerverwekkende producten (groep 1: kankerverwekkend voor mensen) [4][5].
Bovendien raadt het voedingscentrum aan wekelijks maximaal 500 gram vlees te eten (waaronder slechts 300 gram rood vlees) [10]. Dat komt neer op zo’n 71 gram vlees per dag.
Ook wordt er aangeraden om goede vetten op te nemen in je maaltijd. Goede vetten zijn, zoals in het boek beschreven, kokosolie, avocado-olie, olijfolie of ongezouten noten.
Kokosolie bestaat echter grotendeels uit verzadigd vet en valt daarom ook niet binnen de schijf van vijf. Een te veel aan verzadigd vet vergroot het risico op hart- en vaatziekten [2].

        

Voedingsanalyse
Omdat paleo geen eetschema’s heeft die je volgt hebben we uit het boek “De Paleo Revolutie” 3 recepten uitgekozen en berekend. We hebben een ontbijtrecept, een lunchrecept en een avondmaaltijd (diner) gekozen.
Hieronder zie je de resultaten:

Over de gehele dag krijg je met het paleo dieet erg weinig vezels binnen. Bij elkaar opgeteld haal je uit de drie recepten 9,7 gram vezels.
In deze berekeningen ontbreken echter de tussendoortjes waardoor het aantal vezels nog kan oplopen.

Het voedingscentrum adviseert om dagelijks zo’n 30 tot 40 gram vezels te eten [8]. Dat zou betekenen dat er vanaf dit punt nog ruim 20 gram vezels minimaal uit tussendoortjes gehaald zouden moeten worden. Met vetten en eiwitten als grootste bron van kilocalorieën wordt dit hoogstwaarschijnlijk niet gehaald. Tevens worden graanproducten en peulvruchten vermeden. Dit zijn twee belangrijke bronnen van vezels [7][8].
Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel vezels eten een lager risico hebben op bepaalde soorten kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 [3].

Hieronder zie je een berekening van de hele dag:


Ook hebben wij de micronutriënten (mineralen) berekend:

Dit zijn wederom de gegevens uit een ontbijtrecept, lunchrecept en een avondmaaltijd (diner). De tussendoortjes zijn nogmaals niet meegerekend. Wanneer je deze erbij op zou tellen zouden sommige waarden nog kunnen verdubbelen, gezien het feit dat je met deze drie recepten op slechts 895,6 kilocalorieën zit.

Wanneer je de waarden zou verdubbelen kom je alsnog erg laag uit met calcium, namelijk 243,6x2= 487,2 mg. Dit is nog niet eens de helft van wat je dagelijks nodig hebt. Dit is grotendeels te wijten aan het vermijden van zuivelproducten.
Een tekort aan calcium kan uiteindelijk leiden tot osteoporose [6].

Conclusie

Uit dit onderzoek kunnen wij concluderen dat je met het Paleo dieet kans hebt om enkele tekorten op te lopen. Zo loop je door het vermijden van graanproducten en peulvruchten het risico op een tekort aan vezels. Mensen die veel vezels eten hebben een lager risico op bepaalde soorten kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Door het vermijden van zuivelproducten loop je het risico op een tekort aan calcium. Dit kan uiteindelijk leiden tot osteoporose. Ook wordt er dagelijks een inname van 100 tot 150 gram aan vlees aangeraden, waaronder rood vlees. Dit is hoger dan het WHO en het voedingscentrum aanraden. Rood vlees is door IARC zelfs in de lijst van waarschijnlijk kankerverwekkende producten geplaatst. Bewerkt vlees staat zelfs in de lijst van kankerverwekkende producten.
Aan de hand van deze conclusie zullen wij het dieet niet aanraden.

Bronnen

  1. Duuren, M. Van. (2016). De Paleo Revolutie. Breda, Nederland: Foodie Uitgeverij.
  2. Eyres, L., Eyres, M., Chisholm, A., & Brown, R. (2016, 1 april). Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Geraadpleegd van https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-lookup/doi/10.1093/nutrit/nuw002
  3. (2006, 31 maart). Richtlijn voor de vezelconsumptie. Geraadpleegd van https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/richtlijn_voor_de_vezelconsumptie.pdf
  4. International Agency for Research on Cancer. (2017, 27 oktober). AGENTS CLASSIEFIED BY THE IARC MONOGRAPHS, VOLUMES 1-120. Geraadpleegd van http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/
  5. com. (2015, 26 oktober). Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. Geraadpleegd van https://www.statsarecool.com/data/uploads/journal-articles/who_declares_reds_meat_carcinogeniclancet_oct_2015.pdf
  6. The American Journal Of Clinical Nutrition. (2014, 2 april). Dairy products, yogurts, and bone health. Geraadpleegd van http://ajcn.nutrition.org/content/99/5/1256S.long
  7. Voedingscentrum (z.j.). Granen en graanproducten. Geraadpleegd van http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/granen-en-graanproducten.aspx
  8. Voedingscentrum (z.j.). Peulvruchten. Geraadpleegd van http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/peulvruchten.aspx
  9.  Voedingscentrum (z.j.). Vezels. Geraadpleegd van http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx
  10. Voedingscentrum. (z.j.). Vlees. Geraadpleegd van http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx

 

Vorige

Volgende